Miodowe bułeczki - przepis na idealne śniadanie lub deser!
Hej!
Czy tak jak ja uwielbiacie miód? Ja go wręcz wielbię za jego wszechstronne działanie. Uwielbiam pić z nim herbatę, dodawać go do sosów, jeść z nim pyszne kanapeczki, urozmaicać nim desery. To produkt tak wszechstronny, o takich możliwościach, że nie wyobrażam sobie go nie posiadać w domu. Ostatnio dzięki Pasiece rodzinnej, miałam przyjemność poznać cztery, wspaniałe miody. Dziś zapraszam Was na przepis z wykorzystaniem jednego z nich.
Pasieka Rodzinna to gospodarstwo pasieczne, gdzie pracuje już trzecie pokolenie pszczelarzy! Kontynuują dziedzictwo, to wspaniałe! Podziwiam za taką pasję, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Pszczoły to nie tylko ich praca, ale również i pasja. Dzięki temu ja dziś mogę podzielić się z Wami przepisem, który myślę, że się Wam spodoba!
Otrzymałam cztery miody: Lipowy, Wielokwiatowy, Miód z truskawka i Nawłociowy. Wspaniałe, naturalne miody, które mają szerokie zastosowanie. Ja sama stosuję miody do herbaty, na kanapki, do sosów do sałatek, do sosów do dań obiadowych, a także do wypieków. Szerokie zastosowanie miodów jest wspaniałe. Dziś chce się z Wami podzielić fajnym przepisem na śniadaniowe bułeczki miodowo-maślane! Koniecznie go wypróbujcie. Przepis nie jest ciężki, choć musimy sobie dać troszkę czasu na jego wykonanie. Używamy tu drożdży, więc nasze bułeczki muszą wyrosnąć!
Bułeczki miodowo-maślane!
Składniki:
- mała łyżeczka soli
- około 500 gram mąki
- 1 jako plus jedno żółtko
- rozczyn z drożdży ( 25gram świeżych drożdży rozkruszamy, dodajemy cukier, letnie mleko, trzy łyżki mąki, mieszamy by było bez grudek i odstawiamy na trochę)
- 250ml mleka
- 90ml miodu
- 70gram masła roztopionego
Polewa miodowa:
Nasze bułeczki warto później posmarować polewą miodową. Do roztopionego masła: (około 30 gram) dodajemy tyle samo miodu. Wszystko razem mieszamy i gotowe!
Przepis:
Do miski wrzucamy 400 gram mąki. Pozostałe 100 gram przyda się nam za chwilkę. Do tego wrzucamy nasze wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Do tego dorzucamy jajka, mleko, sól i miód. Wszystko razem wyrabiamy. Na sam koniec wlewamy roztopione masełko. Teraz wystarczy ugniatać, wyrabiać dobrze ciasto. Dosypujemy też mąki jeżeli ciasto nam się zbyt mocno klei. Dorzucamy tyle mąki, ile będzie nam potrzebne. Formujemy z naszego dobrze wyrobionego ciasta (musi być jędrne i sprężyste) kulkę i przykrywamy ściereczką. Dajemy w ciepłe miejsce. Ja sama taką miskę ze ściereczką wkładam pod kołdrę. Gdy ciasto nam wyrośnie-około 1,5h, formujemy z niego nasze bułeczki i układamy na blaszce. Nie musimy zostawiać dużych odstępów. Fajnie jeśli nasze bułeczki podczas pieczenia się połączą. Nasze bułeczki na blaszce przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinkę. Bułek powinno nam powstać około 12 :)
Gdy bułeczki nam wyrosną, wkładamy je do piekarnika, rozgrzanego na 180 stopni z termo obiegiem. Pieczemy około 20 minut, ale warto wcześniej sprawdzić, czy nie są już gotowe. Takie wypieczone bułeczki można, ale nie trzeba, posmarować naszą polewą. Dodatkowo możecie je posypać, czym tylko chcecie. Warto eksperymentować.
Takie bułeczki można podawać z miodem, dżemem, masełkiem.. na co tylko macie ochotę!
Tak, ciasto też możecie mieszać w maszynie do tego służącej. Ja takiej nie posiadam, więc korzystam z mocy moich rąk :)
Dodatkowo pamiętajcie, w Internecie znajdziecie masę przepisów, gdzie na zdjęciach będą się prezentować piękne, równiutkie, idealne wypieki, ciastka, czy bułki. nie zawsze jednak musi być idealnie, czy równo, liczy się smak! Ja szczerze przyznaje, zawsze mam problem by równiutko wymierzyć każdą bułeczkę. Nie przejmuję się tym jednak, bo są pyszne i idealne na śniadania! Jeśli uwielbiacie miód, to będziecie przeszczęśliwi. Pamiętajcie jednak, że jakość składników ma znaczenie. Dlatego warto wybierać naturalne miody, takie jak na przykład z Pasieki Rodzinnej, gdzie miód jest naturalny, zdrowy i pyszny!
Jak Wam się podoba przepis? Jedliście już takie bułeczki? Lubicie miody? Korzystacie z nich w domu?
---------------------
współpraca barterowa
bardzo lubię miód :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię miód. Jest pyszny. Przepis zapisałam.
OdpowiedzUsuńNa pewno są bardzo smaczne, miody też są bardzo kuszące <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe buły
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe bułki
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie miodu do wypieków.
OdpowiedzUsuń